Flitsen met gevoel


Op mijn favoriete blog Strobist zie ik heel veel foto’s waar bij een combinatie gemaakt wordt tussen natuurlijk licht en flitslicht. Iedereen kent waarschijnlijk wel de situatie waarbij er als je een foto maakt met fel zonlicht, sommige gedeeltes van de foto overbelicht en andere juist onderbelicht zijn door het enorme verschil in licht en schaduw. Om dit op te heffen kun je dus een extra lichtbron toevoegen in de vorm van je flitser. Je kan dit doen met de flitser op de camera, maar als je de beschikking hebt over een externe flitser (Zoals ik, met nogmaals dank aan mijn verjaardagsgasten van vorig jaar voor hun geldelijke bijdrage 🙂 ) dan kun je wat meer spelen met de richting van het licht.

Bij dit portret van Johan heb ik de flitser links van de camera gezet, zodat de schaduw die op zijn gezicht viel opgeheven werd. (er is nog een kleine overgang te zien) De flitser op vol vermogen (geloof me, dat is veel) en net buiten het beeld, dus heel dicht op zijn gezicht, zonder diffuser wat aangeeft dat het vandaag een zeer zonnige dag was. Door het gebruik van de flitser is meteen de achtergrond wat donkerder geworden, waardoor de nadruk meer op het gezicht komt te liggen.

Hoewel ik nog steeds vind dat de mooiste foto’s over het algemeen met natuurlijk licht gemaakt worden, vind ik het wel leuk om met dit soort dingen te spelen om het onder de knie te krijgen.

flitsen en zonlicht


Geef een antwoord