Gemengd licht


Licht heeft veel kleuren. Ochtendlicht is koel van toon, avondlicht warm. Dan heb je nog de kunstmatige lichtbronnen, die ook elk weer hun eigen kleur licht hebben: tungsten (gloeilamp): een wat oranje achtig licht, tl-licht, halogeen licht etc. Je camera maakt een automatische “witbalans”, probeert wit wit te krijgen zeg maar. In photoshop kun je dit (als je in raw-formaat fotografeert) nog redelijk achteraf regelen. Een van de lastigste situaties is die van gemengd licht. Zowel natuurlijk als tungsten licht in een opname bijvoorbeeld. Je kunt dan maar op een van de twee soorten licht corrigeren.

Bij deze bruidsschoenen heb ik dat probleem: Van links valt (koel ochtend)licht door een open deur, van rechts tungsten licht vanuit een badkamer. Ik koos voor deze setting juist vanwege het licht van twee kanten en de glimmende vloer. Je ziet aan de linkerkant van de schoenen een blauwachtige gloed, maar ik vind het hier niet hinderlijk.

schoenen in gemengd licht

Een oplossing was geweest als ik een van de twee lichtbronnen geëlimineerd had door een deur dicht te doen en mijn flitser als tweede lichtbron had gebruikt, met evt een gekleurde folie ervoor om een uniform lichtbeeld te creëeren.

,

Geef een antwoord