Recensie: Professional Wedding Photography door Damien Lovegrove


Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om je eens te bezinnen op nieuwe mogelijkheden. Misschien wil je je in 2010 gaan wagen aan een bruidreportage! Als je enthousiast bezig bent met fotografie zal het je misschien al een keer gevraagd zijn of zou je het graag eens doen.

Een mooi beginpunt is dan je te verdiepen in wat er komt kijken bij het vastleggen van wat voor veel mensen toch een van de mooiste dagen van hun leven zal worden. Op Photofacts zijn al diverse leuke artikelen over dit onderwerp geschreven.

Waar ik heel wat van opgestoken heb is het (Engelstalige) boek: The Complete Guide to Professional Wedding Photography van Damien Lovegrove. Naast het internet als enorme bron van informatie en inspiratie voor trouwfotografie, is dit boek een echte aanrader voor iedereen die zich met professionele bruidsfotografie bezighoud of dat wil gaan doen.
Professional Wedding Photography

Het boek behandelt een aantal thema’s. Zo komen de verschillende stijlen van fotografie aan bod. Ga je voor traditioneel of reportagestijl? Of heb je je eigen stijl? Hierbij komt het er vooral op neer dat het moet ‘klikken’ met het bruidspaar.

Natuurlijk ben je ook afhankelijk van technische mogelijkheden. De schrijver raadt aan om mee te gaan met de tijd en niet te blijven hangen in wat je weet of kent. Maak ook een slideshow of internetpagina voor het bruidspaar. Een geweldige tip die ik uit dit boek gehaald heb is om zoveel mogelijk hetzelfde diafragma te gebruiken. Zo krijg je een mooi eenduidig beeld op de foto’s.

Basisuitrusting, trends, licht; het wordt met prachtige voorbeelden uitgelegd. Een groot gedeelte van het boek gaat ook over het plannen van de dag, de workflow en het eindproduct. Er is ook aandacht voor het marketing-gedeelte en hoe stel je een prijs vast. Dit is in onze ‘crisis’-tijd misschien inmiddels een wat achterhaald verhaal, maar toch goed om eens te lezen.

De toon van het boek is soms wel wat ‘kijk-eens-hoe-goed-ik-ben’-erig, maar verder makkelijk leesbaar. De schrijver van het boek fotografeert samen met zijn vrouw. Nu heeft niet iedereen een foto-enthousiaste of -getalenteerde partner maar ga zeker de eerste keer niet alleen op pad. Je kent vast iemand waar je graag samen mee fotografeert en twee zien meer dan een!

Naast het lezen van dit boek kun je je laten inspireren door de talloze enorm getalenteerde trouwfotografen die op het internet te vinden zijn. Een van mijn favorieten is Jennifer Hughes.

Dit artikel kun je ook vinden op Photofacts.