Ringflitseradapter: Ray Flash


Een van de geneugten van mijn nieuwe werkkring is het kunnen uitproberen van allerlei dingen waar ik op internet of in de bladen (Oh, Antonette, wees eerlijk, op internet…) heb gelezen. Op mijn al vaker genoemde favoriete blog Strobist las ik enige tijd geleden al over de “ringflash adapter” genaamd “Ray Flash“.

ray flash adapter
ray flash adapter

Ringflitsers zijn, zoals de naam al zegt, ronde flitsers die rondom je lens zitten en daardoor een heel gelijkmatig, schaduwvrij licht op je onderwerp werpen. Vooral veel gebruikt bij “macro”-fotografie (extreme close-ups van meestal bloemen, vlinders etc etc) maar tegenwoordig ook erg in voor portretfotografie.

ray flash adapter
ray flash adapter

Eerder deze week kwam de vertegenwoordiger van “De Greef en Partners” langs met wat nieuwe producten… Het nieuwste Gorillapod-statief, een flexibele beschermhoes voor je camera en jawel! een Ray Flash adapter.
Volgens hun website ontwikkeld door een Tsjech om een lichte adapter te maken, die dezelfde kleurtemperatuur heeft als je flitser en makkelijk mee te nemen is.

We trokken snel een Nikon D90 uit de kast, sb-800 flitser erop en probeerden de de adapter gelijk even uit. Het monteren van de Ray Flash is heel makkelijk, je schuift m op de flitserkop en draait een soort van schroef vast bovenop.

We hadden niet zoveel tijd en ook niet echt de juiste voorwerpen/achtergrond, maar toch zagen we wel verschil! Inderdaad de mooie, schaduwvrije belichting van gelegenheidsmodel collega Roland.

ray flash adapter
ray flash adapter
ray flash adapter
ray flash adapter

Eentje met en eentje zonder Ray Flash…. maar welke….

ray flash adapter
ray flash adapter
ray flash adapter
ray flash adapter

Hier is het verschil duidelijker te zien.. De bovenste is met, de onderste zonder adapter. De belichting van de eerste foto is duidelijk egaler dan bij tweede.

We schrokken wel even van de prijs: vanaf 250 euro! Blijkbaar is het erg lastig om al die kleine reflectortjes die in de ring zitten op de goeie plaats te krijgen. Ook zijn er zoveel verschillende combinaties mogelijk van body en flitser, die elk weer een andere adapter nodig hebben (de afstand flitserkop en lensopening kan dan natuurlijk behoorlijk verschillen en voor de Sony moest er natuurlijk weer een adaptertje bij….) dat het bijna onmogelijk is om de juiste op voorraad te hebben.

Toevallig las ik afgelopen vrijdag op het eerder genoemd Strobist een post over een soortgelijk aparaat: de Orbis .

orbis adapter
orbis adapter

Op hun website veel voorbeelden van wat ermee kan, maar niet echt duidelijke foto’s van hoe het werkt… Ik begrijp eruit dat je met een flitserkabel je camera met je flitser verbindt en dan de “ring” voor je lens houdt. (Of even op een statief zet waarschijnlijk.) Voordelen van dit systeem lijken me een directere lichtdoorgave, de prijs en zo te zien ook een bredere “ring”. En “one-size-fits-all!”

Nu maar wachten op de vertegenwoordiger die deze meebrengt…. 🙂

, ,

Geef een antwoord