Strobist Festival bij Camera Tools


Strobist??? Wie, wat, waar???? To Strobist of not to Strobist: That’s the question!

Strobist is een manier van flitsen die op het moment erg in populariteit toeneemt. Kort gezegd is het het gebruiken van de flitser die je normaal op je camera schuift, maar dan los van de camera. Eigenlijk gebruik je de losse flitser dan hetzelfde als je in de studio je flitsers gebruikt. De term is vooral in zwang geraakt door het veelgelezen blog met dezelfde naam.

Wat veel gedaan wordt is het aanwezige licht gebruiken in combinatie met het flitslicht in tegenstelling tot de studio, waar de flitsers meestal al het licht leveren.

Het is een techniek die flink wat oefening vergt en gecombineerd met de toenemende populariteit ervan is het geen verrassing dat leveranciers van de benodigde apparatuur daar op in willen spelen.
Afgelopen vrijdag 5 juni organiseerde de firma “Camera Tools” hun eerste “Strobist Festival“. Onder het genot van een bbq kon voor een schappelijk prijsje kennisgemaakt worden met het “Strobist-gebeuren” zoals in de introductie door een van de medewerkers van Camera Tools gezegd werd.

In verschillende workshops waren bekende en minder bekende fotografen te volgen in hun proces om tot een mooie foto te komen.

Niet iedereen die zelf een mooie foto kan maken kan het ook overbrengen.Misha Riemersma, waar ik de eerste workshop volgde, had zijn workshop zo te merken niet erg goed voorbereid. Hij had een aantal leuke tips over het flitsen met hoge snelheid (hij gebruikte hiervoor fruit dat in een aquarium viel), maar er zat weinig lijn in zijn verhaal. Eerlijk gezegd haakte ik al snel af. Later fotografeerde hij nog met een model, aan het aantal mensen te zien dat erbij stond was dat een onderwerp dat meer tot de verbeelding sprak.

Wel met veel enthousiasme vertelde Martin Hogeboom over zijn werk. Ook heel eerlijk dat hij bij “goedbetalende” klanten liever met zijn studioflitsers werkte, omdat dat er toch wel “professioneler” uitziet. Hij nam je mee in zijn denkproces en had veel leuke kleine oplossingen en tips.


_dsc4255

Ook het gebruik van kleurgels legde hij doeltreffend uit. Daarna mocht je ook zelf met zijn opstelling aan de slag.

strobist_festival_antonette


Met dank aan Elja Trum van Photofacts voor de actiefoto.

Een van de grote namen in het “Strobist-wereldje” is de Belg Bert Stephanie. Hij fotografeerde vrijdag een tweetal skaters. (Voor het eerst, aldus zijn Twitter-account)  Ook hij was zeer toegankelijk en volgbaar in zijn uitleg over zijn werkwijze.


_dsc4290

Het was allemaal zeer inspirerend en mijn handen jeukten om er zelf mee aan de slag te gaan. Er gingen dan ook heel wat spullen over de toonbank omdat velen dat gevoel met mij gehad zullen hebben.

Het publiek wat op dit event af kwam was zeer divers, toch zorgde de grote gemene deler van liefde voor fotografie ervoor dat er makkelijk gesprekken ontstonden en contacten werden gelegd. Sommigen waren eerst wat terughoudend om zelf te gaan fotograferen, misschien ook deels omdat er toch in fotografenland wel wat “materiaalnijd” heerst, maar de meesten haalden toch hun camera tevoorschijn en schoten her en der plaatjes.

Leuk om een aantal mensen “live” te ontmoeten waar ik al wel contact via het internet  mee had. Zoals hierboven genoemde Elja Trum van Photofacts.

Het was een gezellige avond en ik vermoed dat dit voorbeeld wel navolging zal krijgen. Ik schrijf me bij deze vast in!


, ,