Tips: Wat trek ik aan voor mijn fotoshoot?


Een van de standaard vragen die me gesteld wordt als er een afspraak voor een fotoshoot gepland wordt is: Heb je nog tips voor kleding?

Een aantal jaren leek het wel of je verplicht in jeans en wit shirt moest verschijnen in een fotostudio. En uiteraard is er niks mis mee en iedereen heeft het wel in de kast liggen dus voor grote groepen is het handig om er een geheel van te maken, maar ook juist kleur kan toevoegen aan de sfeer van de foto.

Hieronder wat tips en voorbeelden, uiteraard niet alleen voor familie- of gezinsportret, maar ook heel goed toe te passen voor bijvoorbeeld een profielfoto.

Welke kleding je kiest (broek, rok, jurk, vest, jasje) is helemaal aan jezelf. Vaak is een extra laagje wel leuk op de foto: Een blouse met een jasje staat leuker dan alleen een trui.

Tip 1:
Hou het simpel.

Drukke prints en dessins zijn heel leuk, maar maken een foto vaak wel druk. Geef jezelf liever wat extra kleur door accessoires zoals shawls en ketting. Ook ogen prints snel gedateerd, wil je lang tegen je foto aan kunnen kijken, kies dan voor effen kleuren. Uiteraard kan een printje best, maar dan bijvoorbeeld als blouse onder een jasje of als shawl. Hou als groep er een beetje rekening mee dat niet iedereen in een print verschijnt. Een ruitje naast een bloemetje naast een streepje maakt het erg bont (tenzij je daar juist voor kiest natuurlijk!)

Wit, jeans en zwart als basis zijn eigenlijk altijd goed, varieer verder met gekleurde kledingstukken voor verschillende looks. Spreek een of twee accentkleuren zodat de foto rustig en als een geheel oogt.

Tip 2:
Blijf bij jezelf.

Draag je normaal gesproken het liefst koele tinten, ga dan voor je foto niet ineens helemaal in herfstkleuren. Mensen kiezen  eigenlijk automatisch voor kleuren die hen goed staan en voelen zich daar ook het meest happy in.  Als je je al niet helemaal toppie voelt in je outfit, dan wordt het lastiger om lekker jezelf te zijn op de foto.

Tip 3:
Koop een hutkoffer.

Geen probleem om tijdens je fotoshoot van outfit te wisselen, neem gerust je hele hebben en houden mee.

Tip 4 (voor de dames):
Make-up

Ook al draag je normaal gesproken geen of weinig make-up, voor een fotoshoot raad ik je dat wel aan. In elk geval een poedertje, oogpotlood en mascara zorgen ervoor dat je ogen meer spreken. Zeker met de studiolampen staat er erg veel licht op je gezicht en mag het allemaal wat extra accent hebben. Draag je normaal gesproken al make-up dan mag het wat mij betreft alsof je naar een feestje gaat bij kaarslicht: Net even allemaal wat steviger aangezet.

Hieronder van links naar rechts: Geen, weinig en full-options make-up (foundation, shapen, oogschaduw, wenkbrauwen, rouge, lippenstift…)

Tip 5 (voor de heren):
Make-up

Ja u leest het goed lieve heren! Veel mannen hebben last van een glimmende huid. Dit lijkt soms ook erger door de kracht van de flitsers. In de studio is altijd kleurloos poeder bij de hand om dit te verhelpen.  Bij een shoot op locatie is het verstandig om, als het nodig is, thuis even wat te (laten)poederen.

Tip 6:
Inspiratie

Voor inspiratie wat je aan zou kunnen doen tijdens een shoot heb ik op Pinterest een bord aangemaakt. Hier voeg ik telkens nieuwe ideeën aan toe, neem gerust een kijkje.

Ook in de kledingwinkels of op -sites kun je lekker struinen voor inspiratie: Wat wordt bij elkaar gepresenteerd? Winkels zullen over het algemeen geen kleding die niet met elkaar combineert  in een rek hangen.

Tip 7:
Kleurenleer

Ok, je wilt kleur aan op je foto. Maar hoe kies je welke? En wat kleurt leuk bij elkaar?
Misschien ken je deze nog van de basis- of middelbare school: Het kleurenwiel:

Kleurenwiel
Kleurenwiel

In het midden staan de drie basis – of primaire kleuren: Rood, blauw en geel. Alle andere kleuren worden door mengen van deze kleuren gevormd.

De kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel versterken elkaar het meest. (paars tegenover geel, blauw tegenover oranje en rood tegenover groen)

Kleuren die naast elkaar liggen combineren mooi, maar versterken elkaar niet.

Van een kleur kun je natuurlijk ook kiezen voor donkere en lichtere varianten van diezelfde kleur, dan spreken we meestal over tinten.

Dat logo’s van bedrijven en merken vaak  kleuren met het grootste contrast in zich hebben zal je niet verbazen, dit oogt immers ‘sterk’.

Kies je voor een kleur dan kun je dus als groepje/familie je kleding of  je accessoires kiezen in een contrastkleur (die er tegenover ligt op het kleurenwiel), een kleur die er dicht bij ligt of voor tinten van dezelfde kleur (lichtblauw en donkerblauw)

Hierbij speelt ook je eigen voorkeur een grote rol, of misschien zelfs wel je persoonlijkheid: Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar tinten van dezelfde kleur, of kleuren die dicht bij elkaar liggen. Ik ken ook mensen die juist altijd voor een contrastkleur kiezen. Staat hen prima en ziet er leuk uit, maar ik voel me er persoonlijk niet prettig in. Volg hierbij dus je eigen gevoel!

De voorbeelden die ik hier gekozen heb zijn algemeen, ik ben hierbij even niet uitgegaan van wat nu “in” is. Als je een beetje de kleurenleer erbij in het achterhoofd houdt zie je in de winkels bijna altijd variaties op wat volgens de kleurenleer bij elkaar past.

Hieronder wat variaties ter inspiratie.

Tip 8:
Gevoel bij kleuren

Vaak geven we  onbewust kleuren een betekenis: We vinden blauw een koele kleur en rood een warme. Ook hiermee kun je spelen bij je kledingkeuze. De betekenis van kleuren is per cultuur verschillend. Hieronder een aantal kleurbetekenissen zoals we die in onze westerse cultuur ervaren:

Rood: wordt verbonden aan passie, liefde, energie, kracht, vuur, enthousiasme, warmte maar ook aan gevaar, bloed, agressie en woede. Het is een kleur die onmiddellijk de aandacht trekt.

Geel: een heldere, vrolijke, luchtige kleur. Ook een kleur die aandacht trekt. We denken bij geel aan de zon, optimisme, vrolijkheid, het intellect en wijsheid maar ook aan jaloezie, voorzichtigheid en bedrog.

Oranje: Zoals op het kleurenwiel te zien is, is oranje een combinatie van rood en geel. Deze kleuren trekken allebei aandacht en daarom doet oranje dat ook. Creativiteit, energie, eigenzinnigheid, originaliteit en gezondheid worden met oranje geassocieerd. Oranje ook erg trendgevoelig en kan schreeuwerig en ‘gretig’ overkomen, afhankelijk van de gekozen tint en kleurcombinatie. Een donkere tint oranje doet denken aan herfst en vakanties.

Blauw: De meest gebruikte kleur voor logo’s en veel andere zakelijke ontwerpen. Het is een koele, rustige kleur die we associëren met de lucht en de zee, maar ook met adel, tevredenheid, kennis, kalmte, vrede, mannelijkheid, intelligentie en rechtvaardigheid. Negatieve associaties met blauw zijn depressie, kou en afstandelijkheid.

Paars: (violet) Bestaat uit blauw en rood en wordt tegenwoordig vaak als een vrouwelijke kleur gezien. Vroeger was het echter een koninklijke kleur, helemaal niet zo vrouwelijk dus. Paars is kalm en staat voor kracht, luxe, elegant, overtuiging, mysterieus, zelfvertrouwen, waardigheid, vastbeslotenheid, onder controle hebben, genezing, ambitie, wijsheid, rijkdom, dromen, spiritualiteit en de zoektocht naar persoonlijke en diepere betekenis. Negatieve associaties van paars kunnen zijn overdrijving en krankzinnigheid. Ook wordt paars gebruikt als alternatieve rouwkleur voor zwart, denk aan de koninklijke begrafenissen.

Groen: De kleur van de natuur en heeft daarom een rustgevende werking op de meeste mensen. Groen staat voor groei, nieuwe ontwikkelingen, succes, harmonie, eerlijkheid, jeugd, vruchtbaarheid, eerlijkheid en genezing, maar kan ook staan voor hebzucht, afgunst en onervarenheid. Afhankelijk van de tint kan het een stabiliserende werking hebben op andere kleuren. Groen (met name donkergroen) wordt dan ook veel gebruikt in logo’s en andere zakelijke ontwerpen.

Roze: De kleur van passie, liefde, vriendelijkheid, vrouwelijkheid, waarheid, vrede, zorg, zoetheid, vertrouwen, pragmatisme, initiatief, rationele en kalme kracht, humor, meegaandheid, zelfrespect en waardering voor de ander, trouw, onafhankelijkheid en tolerantie. Grappig genoeg was roze vroeger een traditionele kleur voor jongensbaby’s, als lichtere tint van het mannelijke rood. Meisjesbaby’s werden in lichtblauw gekleed, het kan verkeren…..

Grijs: Balans, veiligheid, bescheidenheid, betrouwbaarheid, rust, praktisch, zekerheid, intelligentie, volwassenheid, duurzaamheid, kwaliteit, zakelijk, industrieel en modern. Maar ook:saai, somberheid en ouderdom.

Zwart: De kleur van de nacht en de dood, maar staat ook voor kracht, autoriteit, elegantie, waardigheid, mysterie en stijl. Aan de andere kant zijn er ook associaties met rouw, angst, zwaarheid en leegheid.

Wit: De kleur van licht en puurheid, van perfectie, maagdelijkheid, netheid, onschuldigheid, eenvoud, waarheid, zachtheid, kwetsbaarheid en deugd.

Outtakes….

Belangrijk is vooral dat jij je happy en op je gemak voelt in wat je aanhebt, dit komt de foto’s zeker ten goede! Bij het bekijken van de foto’s die bij deze blogpost gemaakt zijn kwam ik er in elk geval achter dat de foto’s die ik zelf het mooiste vind inderdaad die zijn waar ik kleuren draag die ik mooi vind of waarvan ik vind dat ze goed bij elkaar passen. Uiteraard waren er ook diverse niet al te bruikbare foto’s bij….