Zee


Ik ben op zee ontstaan.

Het is een grapje dat ik (waarschijnlijk te) vaak maak. Maar het klopt wel, ik ben op zee ontstaan. Toen mijn ouders trouwden werkte mijn vader -al vanaf zijn zeventiende- op  koopvaardijschepen. “Grote vaart”. Wat in die tijd betekende: zes maanden op, drie maanden af. Mijn moeder was na hun huwelijksdag met mijn vader meegegaan op een flinke reis: Zuid-Afrika, Australie, Japan. Ergens onderweg kwam ik in het vooruitzicht, wat veel mensen niet verwacht hadden, mijn moeder was tenslotte al 41…

_dsc7538 dsc07557

Tot ongeveer mijn zevende heeft mijn vader het varen als beroep gehad. Ik heb dus nog wel het een en ander aan herinneringen uit die tijd. Gekke dingen, kleine dingen. Wat voor zeil er op de brug lag (zwarte noppen) en dat mijn vader me optilde om op de radar te kunnen kijken. Maar ook de geuren, het verwachtingsvolle gevoel dat je had als je in een haven kwam en die ene orkaan waar we in verzeild raakten….

dsc07537 _dsc7552

Vandaag was ik voor het eerst sinds heel lange tijd in de haven van Rotterdam. Aangetrouwde neef Klaas , van wie ik vorig jaar de trouwreportage en trash-the-dress mocht doen, had bij mij een camera besteld en zei uit de grap: “We zijn maandag en dinsdag in Rotterdam, kom je’m even brengen?” Nou…. Ik wist dat ik mijn vader er een groot plezier mee zou doen en aangezien we een groot gedeelte van onze verhuizing en verbouwing aan zijn inspanningen te danken hebben leek het me een leuk plan. Hem gelukkig ook en we hadden dan ook bijna een schoolreisjesgevoel toen we vanmorgen vertrokken.

_dsc7543

dsc07556

We troffen het. Het schip was heerlijk moeilijk bereikbaar (scheef ijzeren trapje en een heuse touwladder) en er werd net gelost. Mijn vader kon het niet laten het een en ander aan herinneringen op te halen en toen we na zo’n anderhalf uur en een rondleiding over het schip weer vertrokken sloot hij af met de woorden: “Want ik draag de koopvaardij nog steeds een warm hart toe!”

_dsc7546

Het blijft trekken, de zee, boten… en het is natuurlijk altijd een leuke fotogelegenheid!

,